WWW.URINEVERLIES.TOPLINK.BE
INCONTINENTIE / URINEZUUR - Home - Urineverlies

 Wat is uineverlies

Het urinewegenstelsel

Het urinewegenstelsel bestaat uit twee nieren, twee urineleiders, de blaas en de urinebuis. De nieren verwijderen afvalstoffen uit het bloed met urine als eindresultaat. De urine gaat dan door de urineleiders en wordt in de blaas bewaard totdat de urine via de urinebuis wordt uitgeplast.

Sommige mensen kunnen hun urine niet goed ophouden bij inspanning, zoals hoesten, niezen, lachen, springen, traplopen, rennen of tillen. Anderen voelen plotseling sterke aandrang om te plassen en kunnen het niet ophouden tot ze bij het toilet zijn. Urineverlies betekent dat het lichaam moeite heeft met het beheersen van de urineafvoer of dat die beheersing helemaal verloren is gegaan.

Bij vrouwen komt incontinentie het meest voor. Zo'n 10% heeft regelmatig last van incontinentie en Minstens 50% heeft ooit al last van urineverlies gehad. Mannen kunnen last hebben van voor- of nadruppelen. De n overkomt het zo nu en dan, de ander heeft er voortdurend last van. Mannen hebben er vooral op latere leeftijd last van. Bij vrouwen kan het ook op jonge leeftijd voorkomen. Incontinentie kan geen kwaad, maar het is wel erg vervelend.

Vormen urineverlies

Incontinentie heeft diverse vormen. Stressincontinentie komt het vaakst voor. Stressincontinentie treedt op als de kracht van de sluitspier minder wordt, zodat de urine onvoldoende tegenhouden wordt.

Bij aandrangincontinentie trekt de blaasspier zich zonder reden samen. Die samentrekkingen kunnen optreden zonder dat de hoeveelheid urine in de blaas daarbij een rol speelt.

Aandrangincontinentie kan worden veroorzaakt door ruggengraatletsel, neurologische ziekten zoals multipele sclerose, infectie of blaaskanker. Bij mannen kan ook goedaardige prostaatvergroting een risicofactor zijn.

Een arts kan een geschikte behandeling voorschrijven, afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de incontinentie.

Tips bij urineverlies

vouwfiets kopen - oatmeal diet - dakkoffer kopen - trampoline test - verkiezingen 2012 - maaltafels oefenen - mobilhome huren
 webdesign