WWW.URINEVERLIES.TOPLINK.BE
INCONTINENTIE / URINEZUUR - Home - Alles over urinezuur

 Urinezuur verlagen in bloed door dieet

Wat is urinezuur

Urinezuur wordt gevormd bij de afbraak van purines, stoffen afkomstig van nucleÔnezuren (DNA). Purines komen in de bloedsomloop door de voedselvertering en door de afbraak van cellen. Het meeste urinezuur wordt via de nieren met de urine verwijderd; een deel verlaat het lichaam met de ontlasting en een deel wordt via de stofwisseling omgezet.

Te veel urinezuur

Als te veel urinezuur wordt geproduceerd of als het urinezuur onvoldoende wordt uitgescheiden, kan het zich ophopen in het lichaam. Dit leidt tot urinezuurkristallen in de gewrichten. Hierdoor kunnen gewrichten ontsteken = jicht. Lees meer over jicht.

Urinezuur kan ook aanleiding geven tot nierstenen. Overproductie van urinezuur komt voor na snelle weefselafbraak bij bloedkanker, bloedarmoede en bij bestraling van kwaadaardige aandoeningen. Verhoogd urinezuur wordt ook gevonden bij patiŽnten met slecht werkende nieren en mensen met erfelijke stofwisselingsaandoeningen (Lesch-Nyhansyndroom).

Te weinig urinezuur

Lage concentraties urinezuur worden veel minder vaak gezien en geven zelden aanleiding tot zorg. Het kan samenhangen met bepaalde lever- of nierziekten, blootstelling aan toxische stoffen en zelden met een erfelijke stofwisselingsziekte. Lage waarden van urinezuur zijn ook geassocieerd met multiple sclerose.

Urinezuur en voeding - dieet

Voeding met een zurenoverschot vermijden: vlees, gefrituurde producten, witmeel, vis, eieren, noten, peulvruchten, asperges, rogge, koffie, champignons, spinazie, pikante kaas, melkproducten, chocolade, zwarte thee. Ook uit suiker en alcohol kan urinezuur worden gevormd. Voeding met een overschot aan basen heeft een heilzame werking. Rijk aan basen zijn: vruchten, fruit, de meeste groenten en aardappelen. Basenrijk zijn o.a.: uien, sperziebonen, komkommer, appels, pruimen, karnemelk, kersen, aardbeien, tomaten, vijgen, bananen, aardappelen, sla, wortels, bieten, ramenas, brandnetels, zwarte bessen, ananas. Vermijd blikvoedsel en conserveringsmiddelen zoveel mogelijk.

Vitamine B-complex (zonder gist), vitamine C, silicea (kiezelzuur), brandnetelthee van bijvoorbeeld Zonnatura (zeer effectief om urinezuren via de nieren uit te scheiden), St. Janskruidthee en Jeneverbes hebben een goede invloed bij jicht. Viola tricolor van Vogel bevat ontstekingremmende stoffen als salicylaten en rutine. Dit middel is goed bij jicht, reuma en artritis. Het bevordert de uitscheiding van afvalstoffen via de nieren en lever. Duivelsklauw bevordert ook de uitscheiding van urinezuur.

Urinezuurgehalte

Volwassen mannen hebben een iets hoger urinezuurgehalte in het bloed dan volwassen vrouwen. Na de menopauze is er bij de vrouw een stijging tot het zelfde niveau als bij de man. Bij kinderen is er voor de puberteit geen verschil tussen de geslachten. Het gemiddelde urinezuurgehalte is bij hen weinig verschillend van die van de volwassen vrouw.

vouwfiets kopen - oatmeal diet - dakkoffer kopen - trampoline test - verkiezingen 2012 - maaltafels oefenen - mobilhome huren
 webdesign